سادات بختیاری
سادات وابسته به ایلات بختیاری :
سادات شاهزاده سلطان ابراهیم – سادات سید احمدفداله – سادات سید احمد کبیر – سادات حسینی شهپیر – سادات سید صالح – سادات شاهزاده عبدالله – سادات مومد حسن (محمدحسن) – سادات شیخ رباط – سادات امامزاده بویر- سادات شاه البرز-سادات شاهزاده احمد(ملقب به شیرمرد)
سادات شاهزاده سلطان ایراهیم :
مرقد این امام زاده در شمال غربی شهرستان ایذه در کارتا واقع است باتوجه به اینکه این امامزاده زوار زیادی دارد زوار جهت ایاب وذهاب ازدومسیر تردد می نمایند یکی از مسیر رودخانه سد کارون 1 که از سوسن و این مسیر را با قایق طی میکنند مسافت این مسیر تا امام زاده حدود یک ساعت است ، مسیر دوم از جاده کوهستانی که از ایذه بطرف بخش ایوه میرود واز این مسیر پس از مسافتهای طی شده از جاده کوهستانی حدود 65 کیلومتر را باید طی نمود و بعد از آن جهت زیارت امام زاده از طریق قایق تردد می نمایند ،این مسیر کوهستاتی باتوجه به خوش آب وهوا بودن و دسترسی به شط کارون 1 در فصل بهار مسافران زیادی را در خود جای میدهد.ساکنین کارتا و حومه همه از سادات سلطان ابراهیم هستند .
تیره های سادات سلطان ابراهیم عبارتند از:
1- شمسی وند 2- تاجدیوند
خانوده های شمسی وند عبارتند از:
اولاد کریم – اولاد رحیم – اولاد علی – اولاد شریف
خانواده های تاجدیوند عبارتند از :
اولاد هاشم – اولاد مرادعلی – اولاد روشنعلی – اولاد نوروز علی
سادات سید احمد فداله :
محل و مرقد این امام زاده در بخش شمالی شهرستان دزفول بخش سردشت وسپس بعد از آن بخش احمد فداله قرار دارد جهت دسترسی به این مسیر بایستی جاده کوهستانی بطول 120 کیلومتر راباید طی نمود تا به محل این امام زاده رسید ، قبلاً جهت زیارت زوار پای پیاده از مسیر کوهی بنام سالون کوه( این کوه محل سردسیرات سادات احمدفداله میباشد) تردد مینمودند که حدود چند روز طول می کشید تا زوار با پا پیاده این مسیر را طی نمایند . اکثریت سادات وابسته به این امام زاده در جوار وروستاهای همجوار سکونت دارند . که روستاهای وابسته به این بخش 17روستا میباشند (مرکی حاتموند- مرکی جعفروند – ......) عده زیادی از سادات در شهرستان اندیمشک ودزفول ساکن شده اند .
تیره های سادات احمد فداله عبارتند از:
تیره حاتم وند –تیره جعفروند- تیره ول وند-تیره شاه حیدری(پیرحیدر)
سادات سید احمد کبیر :
محل و مرقد این امام زاده در جنوب غربی شهرستان ایذه در بخش ایوه در "روستای دراره " بوده که با آبگیری سد کارون 1 در سال 1356 ه . ش این منطقه به کلی زیر آب دریاچه مدفون گشته ، جهت تردد به این منطقه از بخش غربی ایذه بطرف دهستان تاکوتر و سپس مسیر بعدی روستای شمی و پس از طی مسافت 15 کیلومتر به آن منطقه وارد میشوید .این سادات محل سکونت فعلی درشهرستان ایذه – اهواز- درچندشهراز استان اصفهان ساکن میباشند .
تیره های سادات سید احمد کبیرعبارتنداز:
سادات حسینی شهپیر :
سادات سید صالح :
سادات شاهزاده عبدالله :
سادات سید مومد(محمد) حسن :
سادات شیخ رباط:
سادات امام زاده بویر :
*سادات شاه البرز :
مشایخ البرز : این مشایخ که نسب مادری خودرا به تیره اولادراکی مالملی میرسانند و در زمانهای قدیم یعنی قبل از حکومت خوانین بخیتاری در ایوه (ازبخشهای ششگانه شهرستان ایذه بوده که این منطقه به زیرآب دریاچه سد کارون 1 مدفون شده) ساکن بودند و درتقسیمات طایفه ای یکی ازتیره های طایفه مالملی محسوب میشدند وپس از آن با توجه به مشکلات عدیده ای که برای طوایف بوجود میآمده ایشان هم از محل ایوه ترک مکان نموده وحدودا" یک قرن ونیم پیش در جوار طایفه بویری(اولاد حسن خانی )ساکن میگردند، وهمچنین نظر به دستور حکومت مرکزی جهت یکجا نشینی(تخت قاپو)به کلیه طوایف بختیاری، این مشایخ هم در کوهپایه ای دهستان پیان ساکن میگردند ، و ضمناً مرقد امامزاده شاه البرزکه این مشایخ از مریدان آن بوده و محل سردسیرات آنان است در استان چهارمحال وبختیاری دربخش آلیکو میباشد.
تیره های این مشایخ عبارتند از : نسب این مشایخ بدین شرح است : داود (دویت) ، فرزند ابولقاسم ،فرزند زید ......
فرزندداود (دویت):حاجت
فرزندان حاجت: رحمان - نجفقلی – عباس - حسین
اولاد رحمان – اولاد عباس- اولاد سلیمان – اولاد حسین(جابر) – اولادرمضان
(ضمناً جهت یاد آوری همسر داود(دویت) بزرگ مشایخ البرزدخترآکوچک خان ابن آمحمدعلیخان راکی مالملی جدبزرگ اولاد بوده بنام بی بی کوچک که ازدواج اولش باآعبدالله درویشی ابن آملادرویش خان ابن آمحمدعلی خان بوده ) که چهار فرزند ایشان تشکیل مشایخ البرز را میدهند (رحمان "اولاد رحمان -نجفقلی "اولاد عباس"- سلیمان "اولادسلیمان" – حسین "اولاد حسین ") و کلهر که پدر بزرگ اولاد رمضان میباشد پسر برادر داود بوده که همین یک فرزندپسری در این خانواده باقی میماند که فرزند کلهر همان رمضان است که تشکیل اولاد رمضان را میدهند .
سادات شاهزاده احمدملقب به شیرمرد:
محل و مرقد امامزاده احمدکه معروف به شیرمرد میباشد ازلحاظ موقعیت جغرافیایی در استان چهارمحال وبختیاری شهرستان لردگان بخش فلارد درقریه کنج وشیرمرد واقع گردیده. سادات وابسته به این امامزاده ازلحاظ اسکان مکانی اکثریت این سادات در شهرستان ایذه روستای هلایجان سکونت دارند .و باتوجه به کوچ ایلات بختیاری در قدیم کوچ می نمودند این سادات نیز گرمسیرات در ایذه وروستای هلایجان و سردسیرات در قریه سیلگون ازتوابع اردل وهمچنین محل امامزاده احمد که منطقه ای سردسیری است سکونت دارند. جمعیت این سادات حدوداْ به ۱۲۰ خانوار میرسد .
تش های وابسته این سادات عبارتند از:
۱-اولاد سید جهانبخش ۲- اولاد سید بختیار ۳- اولاد سیدفرهاد ۴- اولاد کربلایی مندلی ( محمد علی)